Ako dnes uspieť na trhu finančného sprostredkovania? Túto otázku si kladú určite nielen začínajúci, ale aj skúsení sprostredkovatelia z nášho sektora. Počet podriadených finančných agentov na Slovensku sa blíži k 17-tísícom. V priemere sa denne uzatvorí viac ako 1 400 zmlúv životného poistenia a viac ako 7 500 zmlúv neživotného poistenia. Ako teda byť úspešný a dostať z trhu „svoj kus koláča“?

V čom spočíva úspech?

Možno vás na úvod mierne sklamem, ale v tomto blogu vám neprezradím, kto vám dá najvyššie provízie, najlepšie nástroje, špičkové vzdelávanie alebo najširšie portfólio finančných produktov. Určite nebudem písať ani o tom, ktorý finančný sprostredkovateľ má najvyššie tržby, najviac ľudí a vykazuje najvyšší zisk. Áno, uznávam, že všetky tieto aspekty sú, samozrejme, v biznise dôležité. Sú to všetko však len predpoklady k tomu, aby ste mali produktívne pracovné prostredie.

Tento blog bude predovšetkým o to, že najpodstatnejším krokom k úspechu je nájsť si vhodného partnera na spoluprácu. Inými slovami, budem sa baviť o hľadaní tých, ktorí vás finančné sprostredkovanie naučia robiť odborne, eticky a v prospech klienta.

Hľadaní mentora, ktorý dokáže poskytnúť užitočné rady a odporúčania z praxe. Osoby, ktorá vás upozorní na chyby a prekážky, ktoré vás na vašej ceste stretnú a ktorým sa dokážete s jeho pomocou vyvarovať. Pretože ten človek, ktorý vám tieto poznatky odovzdá, už prešiel touto cestou pred vami a dokázal byť úspešným.

Čo má spoločné varenie a finančné sprostredkovanie?

Výbornú paralelu k svetu finančného sprostredkovania ponúka svet gastronómie – teda teórie kuchárskeho umenia. Tí, čo vedia fantasticky variť, mi dajú určite za pravdu.

Kvalitné ingrediencie, kuchárske náčinie a knižný recept nie sú vôbec zárukou toho, že viete uvariť dobré jedlo. Ak bez skúseností či odbornosti nahádžete všetko do jedného hrnca a necháte variť, bude vám to chutiť?

Ak chcete, aby vaše jedlo všetkým chutilo, musíte vedieť AKO ho uvariť. Inými slovami, potrebujete NÁVOD a poznať celý proces.

Potrebujete rady skúseného kuchára, ktorý vás prevedie celou prípravou, od výberu a nákup správnych surovín, postupu varenie, dochucovania korením až po elegantné servírovanie. Hľadáte šéfkuchára, ktorý vás to všetko naučí.

A ak už aj zvládnete prípravu základných jedál, i naďalej potrebujete jeho pomoc, aby vám pomohol zlepšovať sa, pracovať efektívnejšie a neustále pripravovať kvalitné a nové chutné jedlá.

Aj vy dokážete uvariť vynikajúce jedlo a byť úspešný

Ak budete mať kvalitné ingrediencie (efektívne pracovné nástroje, dobrý back-office, motivujúce provízie a bonusy, široké portfólio finančných produktov), hľadajte aj kvalitných ľudí. Šéfkuchára a jeho tím, ktorí vám budú radiť, pomáhať, upozorňovať na chyby či predvídať prekážky. Potom dokážete aj vy pripraviť vynikajúce jedlo (klientsku ponuku).

A vtedy budete mať aj radosť z práce, podnikania a finančné sprostredkovanie vás bude baviť.

3 otázky, ktoré prezradia, ako na tom ste

Pomocou týchto 3 otázok sa sami presvedčíte, či je vaše podnikanie správne ukotvené. Sami si úprimne odpovedzte:

  1. Či máte v práci/podnikaní pri sebe správneho šéfkuchára, pri ktorom rastiete?
  2. Máte aj vy tie najkvalitnejšie ingrediencie (podmienky a nástroje) k vašej práci?
  3. Chutilo by vám samému jedlo, ktoré vy a váš šéfkuchár ponúkate?

Ak ste na väčšinu otázok odpovedali záporne, zvážte zmenu podniku.

Zmena je jednoduchšia, ako by ste čakali

Mladí ľudia na Slovensku výrazne zvažujú zmenu práce, pričom hlavnými motívmi sú lepšia mzda a kvalitnejšie pracovné prostredie. Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia. Vyplýva to z prieskumu JobsIndex spoločnosti Alma Career, ktorý sa realizoval v prvom kvartáli tohto roka na vzorke 1 007 slovenských zamestnancov.

Za posledných 12 mesiacov dalo výpoveď 55 percent ľudí a dostalo ju len 17 percent. Zmenu k lepšiemu v novej firme potvrdilo 60 percent z opýtaných zamestnancov.

V oblasti, ktorú ľudia vyštudovali, pracujú iba 2 z 10 ľudí (presne 23,68 percent). Ďalších takmer 10 percent opýtaných uviedlo, že pracovný odbor, ktorý študovali, ich vôbec nezaujíma.

Ak je človek v práci nespokojný, nemal by v nej pokračovať. Trpí tým nielen on sám, ale aj jeho okolie či samotná organizácia, pre ktorú pracuje. Kariéru má dnes každý vo svojich rukách a sám rozhoduje o svojej ceste životom.

#zaciname 

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí nie sú spokojní so svojím súčasným zamestnaním, je čas na zmenu kariéry. Zmena práce alebo rekvalifikácia je závažným krokom v živote každého z nás. V spoločnosti Finanzpartner sme preto spustili nový náborový program #ZACINAME. Jeho hlavným cieľom je poskytnúť potencionálnym uchádzačom o spoluprácu čo najviac informácií hneď v úvode a tak znížiť ich obavy zo zmeny kariéry. Nová multimediálna stránka www.zaciname.eu obsahuje viacero tematických kapitol, ktoré krok za krokom približujú prácu finančného sprostredkovateľa. Navštívte našu stránku, dohodnite si úvodné stretnutie s naším zástupcom a iba vy sám/sama sa následne rozhodnete, či vás naša ponuka na spoluprácu zaujala alebo nie.

Ak teda hľadáte aj vy skúseného šéfkuchára, ktorý vás naučí, ako pripraviť chutné a kvalitné pokrmy, počítajte s nami.

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner

Zdroj: TREND, Alma Career