Na dovolenku sa tento rok chystá 7 z 10 slovenských rodín. Najobľúbenejšou destináciou Slovákov sú už tradične pláže južnej Európy, každým rokom však pribúdajú aj nové exotické krajiny. V snahe ušetriť niekoľko desiatok eur, sa slovenskí dovolenkári zbytočne vystavujú riziku, že sa ich dovolenka poriadne predraží. Až tretina z nich stále cestuje do zahraničia bez cestovného poistenia.

Keď vás obyčajný úpal vyjde na 500 eur

Akokoľvek sa cítite zdravý a v životnej forme, nešťastný úraz či choroba môže postretnúť aj vás. Ak sa stane v zahraničí, ošetrenie vás môže vyjsť pekne draho. Medzi najčastejšie úrazy, ktoré riešia slovenskí dovolenkári, patrí napríklad úpal zo slnka, otrava jedlom a vodou (zažívacie problémy), zlomeniny a drobné rezné rany. Na Slovensku sme zvyknutí odviesť sa k lekárovi či na pohotovosť, kde nás s kartičkou poistenca ošetria. Pozor, v zahraničí je však situáciu výrazne odlišná. A rovnako aj ceny lekárskych služieb. Podľa údajov slovenských poisťovní vás môže ošetrenie zlomeniny v Chorvátsku vyjsť na 1 002 eur, boľavý zub v Taliansku na 400 eur, zápal ucha v Grécku na 135 eur a pomoc pri úpale v Turecku až na 500 eur. Najviac si dovolenkári bez poistenia priplatia v Amerike či Kanade, kde sa cena za jeden deň hospitalizácie začína na 2 000 až 3 000 eurách.

Na európsky preukaz (modrú kartičku) sa nespoliehajte

Veľa Slovákov sa pri ceste na dovolenku spolieha na európsky preukaz zdravotného poistenia od svojej zdravotnej poisťovne. Kartička platí v rámci celej Európskej únie (EÚ) a na jej základe získajú občania EÚ neodkladnú zdravotnú starostlivosť v štátnom zdravotníckom zariadení. Preukaz teda rozhodne neplatí na všetky služby v zahraničí. Obzvlášť v prímorských letoviskách je pomerne ťažké nájsť štátnu nemocnicu, ktoré sú zväčša vo veľkých mestách. Ak so zranením vyhľadáte súkromnú lekársku ambulanciu, pripravte sa, že za ošetrenie budete musieť zaplatiť. V exotických krajinách vám preukaz nepomôže vôbec.

Vaším záchranným kolesom je cestovné poistenie

Či už sa chystáte s rodinou a deťmi do Chorvátska alebo surfovať do Austrálie, cestovné poistenie by malo byť vašou povinnou výbavou. Kvalitné cestovné poistenie obvykle zahŕňa poistenie liečebných nákladov v zahraničí, poistenie úrazu, nákladov na záchrannú činnosť, poistenie batožiny, zodpovednosti za škodu či storno poplatkov. Veľkou výhodu cestovného poistenie je, že platí takmer vo všetkých krajinách sveta (s výnimkou rizikových – napr. tam, kde prebieha vojenský konflikt). Cestovné poistenie kryje zdravotnú starostlivosť aj v súkromných zdravotníckych zariadeniach, pokrýva všetky nevyhnutné náklady pri ošetrení, vrátane liekov či hospitalizácie. Jeho súčasťou je aj prevoz z cudziny naspäť na územie SR, v prípade úmrtia aj repatriáciu telesných pozostatkov.

Náklady na poistenie sa pohybujú rádovo v jednotkách alebo desiatkach eur. Naproti tomu, ak nie ste milionár, náklady na ošetrenie a liečbu v zahraničí vás dokážu existenčne zruinovať. Hospitalizácia v USA, spojená s následným presunom späť na Slovensko, vás môže vyjsť aj na 200-tisíc eur.

S cestovným poistením máte istotu, že získate finančnú náhradu za náklady, ktoré vám vznikli počas dovolenky v zahraničí a ktoré sú súčasťou poistnej zmluvy.

Doplnkové poistenia a služby, ktoré naozaj oceníte

Spolu s cestovným poistením môžete ako klient využiť aj možnosť rôznych doplnkových poistení či služieb. Niektoré sú už súčasťou cestovného poistenia a môžete ich vyžívať bezplatne, niektoré sú dostupné za extra príplatok.

Poistenie storna – kryje škody, ktoré môžu vzniknúť, ak na dovolenku nevycestujete kvôli udalostiam, ktoré sa nedajú predpokladať. Napríklad ak nečakane ochoriete vy alebo vaše dieťa, alebo ak dôjde k úmrtiu blízkej osoby. Rovnako ho využijete aj v krízových situáciách, ak napríklad vo vašej dovolenkovej destinácii príde k prírodnej katastrofe alebo občianskym nepokojom.

Asistenčné služby – sú vám k dispozícii nonstop, 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Základné asistenčné služby sa zameriavajú na pomoc v prípade úrazu, choroby alebo úmrtia. Rozšírené asistenčné služby sa doplnkovo týkajú aj batožiny, cestovných dokladov, zodpovednosti, právnej pomoci a podobne. Operátori asistenčných služieb komunikujú s vami priamo v slovenskom (prípadne českom) jazyku.

Poistenie zodpovednosti – poisťovňa uhradí škodu na majetku alebo na zdraví, ktorú ste vy alebo poistené osoby (členovia rodiny) v zahraničí neúmyselne spôsobili tretím osobám. Napríklad ak vaše dieťa nechtiac rozbije hotelové zariadenie alebo pri športe zraníte inú osobu.

Poistenie batožiny – poskytne finančné krytie v prípade poškodenia, zničenia alebo straty vašej batožiny. Príde vhod aj vtedy, ak vaša letecká spoločnosť batožinu stratí (ale aj pri jej meškaní) a vy si musíte v zahraničí kúpiť základné oblečenie či hygienické potreby.

Podľa čoho vybrať cestovné poistenie?

Aj pri cestovnom poistení platí, že najlepšie je vyberať „priamo na mieru“. Cestovné poistenie sa delí na krátkodobé a celoročné. Ak patríte k tým, ktorí cestujú do zahraničia viac ako len raz za rok, určite zvážte celoročné poistenie. Môžete získať zaujímavú zľavu z ceny poistného a po celý rok máte istotu poistnej ochrany. Nestane sa vám, že sa pred cestou zabudnete poistiť alebo budete musieť riešiť poistenie na poslednú chvíľu. Myslite na to, že poistenie sa vám zíde nielen počas letnej dovolenky, ale napríklad aj keď idete do zahraničia na služobnú cestu alebo na jednodňové nákupy do blízkeho pohraničia. Nešťastie či úraz sa môžu prihodiť kedykoľvek, nielen pri mori.

Ďalšie kritéria, podľa ktorých treba zvoliť cestovné poistenie, sa týkajú vašich osobných preferencií a koníčkov. Ak patríte k vyznávačom adrenalínových športov, napríklad potápania či horolezectva, treba tomu prispôsobiť aj cestovné poistenie. Poisťovne ho dnes zväčša ponúkajú v podobe rôzne odstupňovaných balíčkov.

Najlepšie poistenie je to, ktoré nikdy nevyužijete

Aj pri cestovnom poistení platí, že najlepšie je také, ktoré nikdy nevyužijete. Znamená to, že vaša dovolenka či pobyt v zahraničí prebehli bez problém a vy ste sa šťastne a v zdraví vrátili domov. Ak však dôjde počas vášho pobytu v zahraničí k neočakávanej udalosti, je to práve cestovné poistenie, ktoré vás podrží. Či už v podobe finančného krytia a náhrady peňazí za liečbu alebo aj prostredníctvom asistenčných služieb. Vždy je dobré mať na koho sa obrátiť.

Pri porovnaní či výbere spoľahlivého cestovného poistenia sa neváhajte obrátiť na moje kolegyne a kolegov – špecialistov na finančné služby zo spoločnosti Finanzpartner.

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner