Koncom rok 2023 sporilo v druhom pilieri približne 1,8 milióna Slovákov, pričom hodnota ich spravovaného majetku presiahla 14 miliárd eur. Výnosy indexových fondov prekonali  v priemere osemnásť percent. Z minuloročného rastu finančných trhov sa tešili aj sporitelia v treťom pilieri. Hodnota majetku úspor tam narástla až o úctyhodných dvadsať percent.

Začiatkom minulého roka by len máloktorý analytik tipoval taký dobrý vývoj dôchodkových fondov. Finančné trhy sa vyrovnávali so zvyšovaním úrokových sadzieb, vojnou na Ukrajine, infláciou a dozvukmi energetickej krízy. Celkovo sa očakávala recesia. Silný trh práce však rozhodol o tom, že vývoj sa otočil a obzvlášť posledné mesiace roka priniesli všetkým dôchodkovým sporiteľom potešujúce výsledky. Práve v týchto dňoch posielajú slovenské DSS a DDS spoločnosti svojim klientom ročné výpisy. A tie ich určite potešia. Obzvlášť po prepadoch trhu v roku 2022, ktorý priniesol výrazné straty. Tie sa viacerým fondom podarilo v roku 2023 vyrovnať a prekonať.

Indexové fondy s dvojciferným zhodnotením

Ročná výkonnosť negarantovaných akciových a indexových fondov bola od 10,2 percenta až po 18,7 percenta. Indexovým fondom od viacerých DSS spoločností (Allianz, NN, Uniqa,  VÚB Generali) sa podarilo nielen vymazať všetky straty z predminulého roka, ale priniesli aj  ďalší rast.

Garantované dlhopisové fondy sa pohyboval na úrovni od 2,5 po 5,8 percenta. V strate skončil len jediný dôchodkový fond od spoločnosti Uniqa, ktorý sa prepadol o mínus 1,78 percenta.

Sporenie na dôchodok je dlhodobá záležitosť, ktorá trvá niekoľko desaťročí. Mnohí ľudia pôjdu do penzie po odpracovaní štyridsiatich a viac rokov. V dlhodobom horizonte ponúkajú lepšiu výkonnosť akciové a indexové fondy, v porovnaní s garantovanými, ktoré investujú len do dlhopisových aktív. Takúto prognózu je možné zdokladovať aj na základe historického vývoja. Väčšina finančných búrz v priebehu niekoľkých rokov zvykne vymazať aj tie najväčšie straty akcií a z dlhodobého pohľadu ponúka zaujímavé výnosy.

Najvýkonnejšie dôchodkové indexové fondy VÚB Generali, NN a Uniqa dosiahli za vyše 10 rokov zhodnotenie od 141 do 200 percent. História rovnako ukazuje, že garantované dlhopisové fondy nie sú vhodné na dlhodobé sporenie.

Záujem o druhý pilier rastie, vláda však znížila ľuďom odvody

Celkový počet ľudí v druhom pilieri od minulého januára po koniec novembra stúpol približne o 59-tisíc na 1,82 milióna.

V uplynulých rokoch schválil parlament presun sporiteľov do negarantovaných výnosnejších fondov. Presun sa bude realizovať až do konca roka 2025. Sporitelia od mája 2023 zhodnocujú svoje úspory na základe predvolenej investičnej stratégie. Tá smeruje sporenie mladých ľudí práve do negarantovaných fondov. Veľa sporiteľov totiž celú dekádu zhodnocovala svoje úspory v konzervatívnych dlhopisových fondoch, ktoré síce nie sú rizikové, ale ľuďom ponúkli len minimálne zhodnotenie.

Nová vláda napriek vynikajúcim výsledkom z roku 2023 pristúpila k zníženiu odvodov do druhého piliera na štyri percentá. Táto suma je navyše „zafixovaná“ aj na nasledujúce roky. Miesto toho, aby odvod sporiteľov stúpal, ho nová vláda znížila a zmrazila. Finanční analytici sa zhodujú, že táto zmena bude mať výrazný dopad na budúcu výšku dôchodkov a to predovšetkým u najmladších sporiteľov.

Tretí pilier je rovnako vo výbornej kondícii

Počet ľudí, ktorí na Slovensku investujú do doplnkového dôchodkového sporenia, stále rastie. Hodnota majetku v treťom pilieri sa zvýšila o viac ako 20 percent. Dnes si na svoj dôchodok v treťom pilieri sporí už takmer jeden milión Slovákov. Vlani pribudlo viac ako 87-tisíc nových účastníkov, takže v medziročnom porovnaní išlo o nárast takmer o tri percentá.

K nárastu objemu majetku v treťom pilieri dopomohol vývoj na finančných trhoch. Vlaňajšia výkonnosť DDS fondov sa pohybovala od 3,5 až po 18,37 percenta, ktoré mal Indexový príspevkový fond spoločnosti NN Tatry – Sympatia.

Tretí pilier už 25 rokov ponúka stabilitu a unikátne výhody, ako napríklad príspevok zamestnávateľa či daňovo odvodové zvýhodnenia.

Dobrou správou pre účastníkov v treťom pilieri je aj postupné znižovanie maximálnych odplát za správu majetku v doplnkových fondoch. Poplatky do roku 2025 klesnú na 1 %, čo spraví doplnkové dôchodkové sporenie ešte výhodnejšie.

Ak patríte k tým, ktorí sa chcú aktívne pripraviť na finančne zabezpečený dôchodok, tak sporenie v druhom a treťom dôchodkovom pilieri je pre vás správnou voľbou.

Ak by ste chceli pomôcť so zriadením dôchodkového sporenia, naši špecialisti zo spoločnosti Finanzpartner sú vám vždy ochotne k dispozícii.

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner