Leto klope na dvere a mnoho z vás sa chystá na vytúženú dovolenku do zahraničia. Vysoká inflácia určite prevetrá peňaženku nejednej slovenskej rodiny aj v cudzine. Ako si dovolenku skutočne užiť bez zbytočných finančných výdavkov? Nechajte si poradiť od odborníka na osobné financie zo spoločnosti Finanzpartner.

Každý z nás sa teší na rodinnú dovolenku alebo poznávací výlet do zahraničia. A rovnako všetci si určite spomenieme aj na nejaký nepríjemný zážitok, ktorý vyžadoval aj neplánované finančné výdaje. Preto je veľmi rozumné sa na každú takúto cestu vopred a zodpovedne pripraviť.

Príprava začína už doma

Ako sa zvykne hovoriť, šťastie praje pripraveným. Ak sa pred svojím výletom pripravíte na najhorší  možný scenár, ste o krok vpred. Takýto scenár sa zväčša viaže so zdravotným úrazom, zranením či náhlou chorobou. Ak cestuje do krajín EÚ, povinnou cestovateľskou výbavou každého Slováka by mal byť Európsky preukaz zdravotného poistenia (ľudovo povedané „modrá kartička poistenca“). Vďaka nej získate nevyhnutné ošetrenie v nemocnici či ambulanciách, ktoré spadajú do verejných zdravotníckych zariadení. Pozor – náklady na ošetrenie vám súkromní poskytovatelia nepreplatia. Ak si však zlomíte v zahraničí nohu, sotva budete behať po cudzom meste a hľadať miesto, kde vám preukaz platí a ošetrenie bude kryté.

Práve v takýchto prípadoch spoznáte výhody cestovného poistenia. Komerčné cestovné poistenie vám poskytne finančné krytie v prípade úrazu, choroby či hospitalizácie aj v zariadeniach, ktoré nespadajú do siete verejných poskytovateľov. Nezabúdajte, že zdravotné výkony sú v zahraničí zväčša niekoľko násobne drahšie, ako u nás na Slovensku.

Cestovné poistenie vás takisto ochráni v prípade straty či krádeže batožiny, meškania lietadla, pokazeného auta či preplatí škody, ktoré neúmyselne môžete sami napáchať (napr. sa s niekým zrazíte na bicykli).

Väčšina poisťovní dnes ponúka k cestovnému poisteniu aj non-stop asistenčné služby. V prípade potreby či hľadania pomoci sa tak budete vždy mať na koho obrátiť, kto sa s vami po slovensky dohovorí a pomôže vám.

Odporúčam si preto uzatvoriť kvalitné cestovné poistenie s kvalitnými asistenčnými službami. Pri výbere dávajte pozor na limity poistných plnení.

Online lístky, travel passy a lacnejší benzín vyhľadáte na internete

Dobrá príprava vám pomôže aj v prípade kúpy cestovných lístkov alebo vstupeniek na rôzne turistické atrakcie. Spravidla sú vždy lacnejšie, ak si ich kúpite pár dní vopred a online. A navyše nemusíte mrhať časom dovolenky na státie v dlhých radoch. Zaujímavú možnosť ušetriť ponúkajú aj travel passy, ktoré kombinujú miestnu dopravu so vstupmi do múzeí.
Ak na dovolenku cestujete autom, pozrite si na internete ceny benzínu. Na Slovensku máme jednu z najvyšších daní na pohonné hmoty, preto veľmi poľahky natankujte v cudzine lacnejšie, ako u nás doma. Pri dlhšej ceste k moru môžete takto ušetriť aj desiatky eur.

Pozor na platby v miestnych menách

Každý cestovateľ vie, že v zahraničí je dobré mať pri sebe aj lokálnu menu (teda v krajinách, kde sa neplatí eurom). Ak však máte na výber, vždy plaťte kartou. Nevyhnete sa síce poplatku za konverziu, ale ten je regulovaný vašou bankou a spravidla výhodnejší, než kurz v zmenárni. Pozor si dávajte aj pri výberoch peňazí z bankomatu. Snažte sa nájsť bankomat svojej banky (resp. medzinárodnej skupiny), vyhýbajte sa neoznačeným turistickým bankomat, ktoré nespadajú do žiadnej bankovej siete. Peniaze si vyberajte z debetnej karty, pri výbere z kreditnej sa zväčša účtuje vyšší poplatok.

Pri výbere peňazí v zahraničí vám môže bankomat ponúknuť možnosť okamžitého konverzného prepočtu, v angličtine DCC (dynamic currency conversion). Konverziu na eurá určuje prevádzkovateľ platobného terminálu, ktorý má zväčša menej výhodné prevody mien. Vaša banka vám vie ponúknuť lepší konverzný pomer, preto je lepšie zvoliť možnosť platiť bez vybraného prepočtu.

Ako ostať v kontakte s domovinou a neprerobiť

Určite sa chcete o svoje pocity a zážitky podeliť aj s vašimi najbližšími doma na Slovensku. V krajinách európskej únie je tento problém vyriešený, vďaka regulovanému roaming. Zo všetkých krajín tak voláte a dátujete za rovnakú cenu, ako u nás doma. Čo ak však dovolenkujete v Dubaji alebo v Thajsku? Tu viete ušetriť dvoma spôsobmi. Pri dlhšom pobyte si môžete zakúpiť miestnu predplatenú kartu (volania, sms, dáta), pri ktorej presne viete, koľko kreditu ste minuli. Druhým šetriacim spôsobom je aktivácia príslušného roamingového balíka u svojho operátora ešte na Slovensku.

Dobrá rada na záver: starou dobrou osvedčenou metódou je čo najviac využívať bezplatné zabezpečené wifi siete (napríklad v hoteli, na letisku, v obchodných centrách). Cez internet hravo zvládnete aj video volania.

Ak by ste chceli mať predsa len svoje mobilné dáta vo svojom telefóne, odporúčam využívať službu virtuálneho operátora AIRALO. Ja na svojich cestách v zahraničí, či už sa jednalo o akúkoľvek krajinu vo svete, to veľmi často využívam a funguje to veľmi spoľahlivo. A aj ceny sú dostupné, napr. 1 GB mobilných dát v Peru ma stálo 6$, v USA 4,50$, v Bolívii 8,50$, v Senegale 9,50$,  v Dubaji 8,50$, v Argentíne 7$, v Brazílii 7$ a v Mexiku 8$ … Kompletné informácie nájdete tu https://www.airalo.com. Tu zdieľam aj link kde o tejto službe eSIM dozviete viacej https://www.techbox.sk/zabudnite-na-roaming-od-vasho-operatora-takto-usetrite-stovky-az-tisicky-eur.

Príjemnú dovolenku prajem

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner