Vedeli ste, že Homo sapiens v preklade z latinčiny znamená „človek rozumný“? Na našej planéte sme dominantný druh a vďaka evolúcii dnes stojíme na vrchole tvorstva. Mnohí ľudia často svoj život prežijú pasívne a sú nešťastní. Prečo? Pretože im chýbajú ciele. Ciele sú to, čo nás posúva vpred, zdokonaľuje, napĺňa našu existenciu a robí lepšími.

Ak nemáte to šťastie, že ste sa narodili ako milionár, prevažnú časť života strávite prácou a plnením cieľov. A tu prichádza ten podstatný moment, v ktorom má každý z nás slobodnú voľbu výberu. Buď svoj život prežijem plnením vlastných cieľov, alebo túto šancu pasívne premrhám a budem plniť sny (ciele) iným ľuďom, pre ktorých budem pracovať.

Cieľ = samotný zmysel života
Aby mal človek chuť a vôľu do práce, musí byť k nej motivovaný a mať k jej výkonu dobrý dôvod. Musím vedieť, čo výkonom práce získa. A aby práca mala nejaký výsledok, mal by si každý z nás stanoviť cieľ. Cieľ je v živote každého z nás absolútne dôležitý faktor, ktorý veľmi výrazne určuje kvalitu nášho života.

Ak ľudia v živote nemajú stanovené žiadne ciele, ich pozornosť je rozptýlená a celý svoj život sa ľudovo povedané „premocú.“ Nedokážu sa sústrediť, sú nepozorní a nedokážu efektívne zhodnotiť svoj talent či vedomosti. A práve tento typ ľudí je veľmi náchylný k tomu, aby upadol do služieb iných ľudí, ktorých sny musí napĺňať. Z toho následne pramení pocit zúfalstva, večnej nespokojnosti a nášmu národu blízkeho hundrania a sťažovania sa. Ak však človek pochopí, že svoj život má vo vlastných rukách a žiadna pomoc od štátu či zázračného spasiteľa nepríde, urobil prvý krok k osobnému víťazstvu. Tým druhým je stanovenie si vlastných cieľov. K správnemu stanoveniu cieľov dnes existuje veľa odbornej literatúry od skúsených koučov či mentorov.

Rady a tipy, ktoré vám pomôžu so stanovením vlastných cieľov
Na začiatok chcem uviesť, že už len to, že si cieľ stanovíte, vám pomôže ho dosiahnuť. Je úplne jedno, či si svoj cieľ stanovíte v rámci svojej kariéry, práce, v osobnom živote alebo pri hľadaní vlastného šťastia. Kľúčovou úlohou je, aby ste pri stanovení cieľa dodržali niekoľko podstatných krokov.

Krok 1: Definujte svoj cieľ
Čím je váš cieľ jasnejší a konkrétnejší, tým skôr ho dosiahnete. Veľmi odporúčam vybrať si úplne konkrétne ciele. Napríklad chcem sa naučiť cudzí jazyk, chcem schudnúť 10 kilogramov alebo chcem do konca roka ušetriť 2 000 eur. Pozor, vždy si vyberajte reálny cieľ, ktorý je vo vašich podmienkach realizovateľný. Nereálne ciele nemajú zmysel a človek pri nich zbytočne mrhá svojím časom a energiou. Ak je váš cieľ merateľný a dosiahnuteľný, ste na správnej ceste.

Krok 2: Určite si konkrétny čas, za ktorý chcete cieľ dosiahnuť
V tomto prípade odporúčam sústrediť sa najprv na krátkodobé ciele, napríklad v rozmedzí mesiacov či do 5 rokov. Ak sa im budete naplno venovať, na konci vás čaká zaslúžená odmena a pocit naplnenia po dosiahnutí cieľa. Dlhoročné ciele (v rozmedzí viac ako 10 rokov) je možné skôr považovať za stanovenú životnú filozofiu, alebo tzv. osobný mindset – váš mentálny prístup k životu. Rovnako dôležité je, aby ste boli schopný si uvedomiť moment, keď svoj cieľ dosiahnete. Doprajte si zaslúžený oddych, vychutnajte si úspech a potom sa pustite do nových cieľov. Cieľ by sa nemal v žiadnom prípade zmeniť na nedostižnú fatamorgánu.

Krok 3: Vypracujete si plán, ako chcete svoj cieľ dosiahnuť
Porozmýšľajte, čo všetko budete musieť absolvovať na ceste za svojím cieľom. Počítajte s tým, že určite budete musieť opustiť svoju komfortnú zónu. Napíšte si jednotlivé body k cieľu na papier a ten majte po vždy po ruke. Postupujete vpred po malých krokoch. Nedajte sa odradiť čiastočným neúspechom.

Kto sú vaši pomocníci a nepriatelia na ceste za svojím cieľom?
Veľmi praktickou pomôckou je vizualizácia cieľa. Ak si napríklad chcete v práci zarobiť na nové auto, vytlačte si jeho obrázok a nalepte si ho nad pracovný stôl. Vizuálna pomôcka je silným motivačným faktorom, ktorý vás môže sprevádzať každý deň.

Vašimi nepriateľmi na ceste za cieľom sú prokrastinácia a slabá vôľa. Prokrastinácia označuje chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr. Určite aj vy poznáte vo svojom okolí osobu, ktorá si všetko necháva na zajtra alebo na poslednú chvíľu. Takýto človek sa k svojmu cieľu dostane len veľmi ťažko a za veľmi dlhú dobu. Druhým nepriateľom je slabá vôľa. Kde chýba vôľa, nie je ani cesta. Nebojte sa malých zlyhaní či neúspechov. Tým sa na ceste za svojím cieľom nevyhnete. Vždy si z nich zoberte ponaučenie a pomocou silnej vôle pokračujte vo svojej ceste.

Slovo na záver
Je dôležité mať cieľ vo všetkých oblastiach. V oblasti osobného života, práce, vzdelávania alebo telesného zdravia. Podstatné je, aby sa tieto ciele navzájom podporovali a aby neboli vo vzájomnom rozpore. Ako by mal teda vyzerať dobrý cieľ? Na jeho konci by mal byť šťastnejší a kvalitnejší život pre vás, vašu rodinu, okolie a komunity, v ktorej pôsobíte. Nezabudnite, že ciele sú kľúčom k efektivite práce. Efektivita je celá o tom, ako dobre, rýchlo a s čo najmenšou energiou dosiahnuť cieľ.

Igor Čečko
generálny riaditeľ