Renáta Markuszeková zo spoločnosti Finanzpartner: „Začínala som od nuly, dnes manažujem 14 ľudí“

Naša kolegyňa Renáta nastúpila do spoločnosti Finanzpartner v roku 2012. Pôsobí predovšetkým v okolí Dunajskej Stredy a okolia. Mnohým rodinám pomáha so správou osobných financií v oblasti úverov, poistenia a nehnuteľností. Renátin príbeh je o odhodlaní, prekonávaní prekážok, získaní úspechu a zaslúženom uznaní.

„Túto prácu je možné vykonávať iba vtedy, ak vám záleží na ľuďoch a naozaj im chcete pomôcť. Klient vám nikdy neodpustí, ak ho nabádate na uzatvorenie zmluvy a následne, keď potrebuje pomoc, zrazu vás nevie nájsť. Ja som svojím klientom 24-hodín denne.“

Renáta, ako si sa vlastne dostala do sveta finančných služieb a ich sprostredkovania?

Pôvodne som pracovala na pošte, odkiaľ som išla na materskú dovolenku so svojím druhým dieťaťom. Keď mal syn dva roky, prišla príležitosť, aby som vyskúšala profesiu finančného agenta. Bude tomu práve 10 rokov. Nebolo to ľahké, moja rodina bola veľmi proti. Finanční agenti sa v tej dobe netešili najlepšej reputácii. Moji blízki chceli, aby som sa vrátila na poštu, alebo aby som si našla „poriadnu robotu“ (smiech). Pýtali sa ma, prečo chcem chodiť po „ľuďoch“? Aj tak sa to nepodarí! Povedala som si: bude čo bude, vyskúšam to, dám tomu tri mesiace. Mám ciele a sny. V žiadnej inej oblasti nie je možné začať od nuly tak, že musíte vložiť iba túžbu učiť sa. Pri finančnom sprostredkovaní je to možné. A tak som začala pracovať. S odstupom rokov tento krok hodnotím ako najlepšie rozhodnutie môjho života. Na pošte by som nikdy nedosiahla takú osobnú slobodu a finančnú nezávislosť, ktorú som získala v spoločnosti Finanzpartner. Nehovoriac o uznaní zo strany mojej rodiny!

Vieme o tebe, že si mamou dvoch krásnych detí. Nebol prechod k novému typu práce príliš ťažký?

Musím priznať, že určite to nebolo ľahké. Dva roky som pracovala v inej firme, potom som prestúpila do spoločnosti Finanzpartner. Na školenia predchádzajúcej firmy som nemohla brať deti so sebou. Po prestupe do Finanzpartner sa moja situácia zlepšila a mala som ľahší život. Naša spoločnosť je tolerantná k rodičom a deťom, čo bola obrovská pomoc! Môjho syna som mohla brávať na školenia. Kým som sa ja vzdelávala, synček pri vedľajšom stole kreslil. Ako mamička som dostala všetky možnosti. A dnes to ide ešte ľahšie! Dnes už existujú online školenia. Kto sa nemôže osobne zúčastniť, ten sa naučí profesiu z domu, hoci aj popri kojení. Okrem toho, táto spoločnosť je jediná, ktorá nepreberie klientov od začiatočníkov, ale dokonca im ich zabezpečí. Ak uvidia, že niekto je šikovný, chce pracovať, ale nemá taký okruh známych, tak mu pomôžu aj s klientelou.

Čo považujem ty osobne za najväčšie výhody práce v spoločnosti Finanzpartner?

Naša spoločnosť spolupracuje so všetkými poisťovňami, bankami (okrem jednej) a s väčšinou investičných spoločností. Naše portfólio je veľmi široké. Poskytujeme komplexné služby vrátane kúpy domu, úverov, životného a majetkového poistenie, sporenia na dôchodok či investičných príležitostí. Dokážeme poskytnúť ponuky na mieru a to priamo z jedného miesta. Klient nemusí obiehať desiatky rôznych bánk či poisťovní, stačí prísť ku nám. Zároveň sama vidím, že naša práca má pre ľudí zmysel. Pomáhame im s finančným zabezpečením a je to dobrý pocit. Preto viem vykonávať svoju prácu s dušou a so srdcom.

V čom presne spočíva pomoc s finančným zabezpečením rodiny, ktorú opisuješ.

Je to predovšetkým o pomoci v čase núdze, problémov či nepredvídateľných životných situáciách. Ja sa snažím byť zastihnuteľná pre svojich klientov 24 hodín denne. Chcem im dať najavo, že sú pre mňa naozaj dôležití, nezmiznem hneď po uzavretí zmluvy. Ak má napríklad niekto nehodu, kedykoľvek mi môže zavolať a pomôžem vyplniť papiere. Niekomu vytopí dom? Pomáham s rýchlym plnením poistenia. Ak je niekto dlhodobo PN, pomôže životné poistenie. Vždy dotiahnem záležitosti klienta úplne do konca, nech trvajú celé roky. Napríklad, ak niekto kúpi byt prostredníctvom mňa, nájdeme taký úver, ktorý by bol najvhodnejší. K bývaniu treba uzatvoriť aj poistenie. Ale ktoré? Aké príjmy má dotyčný a čo presne potrebuje? A tu upozorňujem, že nestačí uzatvoriť poistenie len na nehnuteľnosť! Čo bude, ak ho postihne nejaká nehoda a nevie ďalej splácať úver? Banku nezaujíma, čo sa mu stalo!

Ty však máš aj vlastnú rodinu. Neruší ich, že si stále k dispozícii pre svojich klientov?

Nie, dokonca moje deti (dnes už 19-ročná dcéra a 12-ročný syn) ma spolu s manželom podporujú. Vidia, že mám prácu, ktorá nie je nepriateľom rodiny. Popri výbornej výplate nás Finanzpartner podporuje aj rôznymi bonusmi či výletmi. Takto sa dostala moja rodina na Mauritius, Capri, Mallorcu a do Mexika. Ďalšia dôležitá vec je, že môj syn mal pred niekoľkými rokmi nehodu. Kvôli nej som takmer pol roka nemohla pracovať. Napriek tomu som finančne nepocítila. V tejto firme totiž, ak sa niekto dostal na určitú pozíciu a dosiahol istý obrat, už nemôže ísť nižšie v kariére. Ak má niekto vybudovaný svoj tím, v ťažkých časoch ťa tvoj tím podrží. A nielen finančne. Nezarobila som si toľko, ako obvykle, ale som mala slušný príjem. Finančne som sa cítila v bezpečí a mohla som sa sústrediť na hlavnú vec, starostlivosť o svojho syna.

Momentálne riadiš 14 člennú skupinu. Podľa vlastnej skúsenosti, pre aké typy osobností by si túto prácu odporúčala?

V oblasti finančného sprostredkovania sa dostane vyššie iba ten, kto disponuje dostatočným množstvom vytrvalosti. V každom prípade hľadám do svojho tímu takých ľudí, ktorí sú dynamickí a chcú pracovať. Netreba sa tejto práce báť. Spoločnosť Finanzpartner, ale aj ja osobne, podporíme nových spolupracovníkov. Nikoho nehodíme hneď do hlbokej vody. Nováčikom a začínajúcim kolegom poskytujeme v úvode finančnú a administratívnu pomoc, získajú prístup k moderným digitálnym službám. Kolegov v začiatkoch všetci podporujeme. A na záver cenná rada, ktorú som si ja musela prežiť. Nepočúvajme svoje okolie, počúvajte svoju intuíciu. Kto má v sebe vôľu, ten si dokáže vybudovať kariéru aj ako matka na materskej dovolenke. Je to životná šanca, pri ktorej nevadí, že začínate od nuly.