Ak by som sa opýtal, čo je pre vás v práci prvoradé, u väčšiny ľudí by to bola výška zárobku. A ak by som sa opýtal, čoho sa v práci najviac obávate, bol by to pravdepodobne strach z udržania či budúcnosti vašej pracovnej pozície. Ak hľadáte v živote nadštandardný príjem a stabilitu práce, tak riešením je práca v sektore finančných služieb.

Finančné sprostredkovanie a poradenstvo na Slovensku trpí hriechmi minulosti. Asi každý zažil v minulosti telefonát od svojho bývalého spolužiaka, bratranca z druhého kolena či „starého známeho“, ktorý vás chcel pozvať na kávičku a predstaviť vám super výhodné poistenie či pôžičku. Po zmene režimu  sa mnohí finanční sprostredkovatelia správali tak, že sa im ľudia radšej vyhýbali. Potom nastali dekády konsolidácie trhu, prísnej regulácie a dozoru zo strany štátnych orgánov. Trh sa prečistil a špekulanti sa vytratili. Dnes je sektor sprostredkovania finančných služieb úplne inde. Silná konkurencia nastavila vysokú latku odbornosti a profesionalite jednotlivých finančných agentov. Dnešnou devízou je dobré obchodné meno, spoľahlivosť a osobná reputácia. Digitalizácia služieb priniesla väčšiu exaktnosť, detailnejšie informácie, možnosť okamžitého porovnania či verifikovania akejkoľvek informácie alebo služby. O všetkom rozhoduje sám klient, na základe odbornej analýzy a konzultácie s finančným agentom.

Najvyššia priemerná mzda, najlepší výhľad do budúcnosti

Sprostredkovanie finančných služieb je dnes lukratívnou oblasťou podnikania. Ak ste niekedy uvažovali nad prácou v tomto sektore, ponúknem vám dva silné argumenty, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní.  Tým prvým je výška zárobku.

Podľa údajov Štatistického úradu SR za prvý kvartál roku 2023 je to práve odvetvie finančných a poisťovacích činností, ktoré ponúka najvyššiu priemernú mesačnú mzdu v SR. Toto odvetvie dokonca predbehlo aj sektor informačno-komunikačných technológií a energetikov. V nasledovnej tabuľke som vybral päť odvetví s najvyššou priemernou mzdou.

 

 

Pracujte v sektore, v ktorom je dopyt

Čo hľadať za tým, že odvetvie finančných a poisťovacích činností prosperuje? Na túto otázku existuje viacero odpovedí. Primárne je to však dopyt zo strany klientov. Pred dvomi rokmi to boli historicky najnižšie úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch a pôžičkách. Globálna epidémia priniesla zase zvýšený záujem o ochranu zdravia. V súčasnej inflačnej a energetickej kríze ľudia hľadajú cesty, ako uchovať svojim peniazom hodnotu. Finančné produkty a služby sú teda v kurze, o čom svedčí aj štatistika Slovenskej asociácie poisťovní. K 31. 12 .2022 asociácia evidovala novú ročnú obchodnú produkciu (za rok 2022) v celkovom objeme presahujúcom 3 080 000 poistných zmlúv. Z toho 2,6 milióna tvorili zmluvy neživotného poistenia a 475-tisíc kusov zmlúv sa týkalo životného poistenia. Ročne sa teda uzatvorilo viac ako 3 milióny nových poistných zmlúv.

Do roku 2025 bude najviac pracovníkov chýbať v odvetví Obchodu a financií

Digitalizácia a robotizácia priemyslu mení dopyt na trhu práce. S príchodom a zavádzaním umelej inteligencie do praxe sa táto zmena ešte urýchli. Na Slovensku, podobne ako v iných krajinách OECD, sa začína meniť pomer voľných či nedostatkových pracovných pozícií. Z priemyslu sa presúvajú smerom k službám. Podľa analýzy spoločnosti Trexima je obchod najdynamickejšie rastúcou kategóriou na našom trhu. Práve v oblasti obchodu a financií bude v porovnaní s prílevom absolventov do roku 2025 chýbať až 24-tisíc ľudí.

 


Nebojte sa rekvalifikácie či zmeny práce

Čerství absolventi strednej či vysokej školy bez praxe majú dnes lepšie šance zamestnať sa, ako v minulosti. Väčšina spoločností poskytuje komplexný vzdelávací systém alebo rôzne adaptačné programy. Takisto, ak človek zvažuje kariérnu zmenu a hľadá odvetvie s perspektívou, nemá dôvod na zbytočné obavy. Podľa prieskumu pracovného portálu Kariéra.sk len 2 ľudia z 10 pracujú v tej profesii, ktorú aj vyštudovali. Až 37 % ľudí vykonáva úplne odlišný typ práce, v porovnaní s predmetom ich štúdia.
Zmeny sa teda rozhodne netreba báť. Pri výbere budúcej kariéry je na mieste sústrediť sa na odvetvie, kde sa dobre zarába a ktoré má budúcnosť aj v našom rýchlo meniacom sa svete.

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner

Zdroj použitých informácií: www.slaspo.sk, ŠÚ SR, www.trend.sk, analýza spoločnosti Trexima, prieskum spoločnosti Kariéra.sk