Pri hypotéke si nechajte poradiť od odborníka. Ušetríte čas i peniaze

Na Slovensku si dnes len málo ľudí môže dovoliť kúpu nehnuteľnosti z vlastných zdrojov. Väčšina ľudí nemá toľko peňazí, koľko je treba na kúpu nového domu, bytu alebo rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti. Preto si ľudia musia peniaze požičať z banky prostredníctvom hypotekárneho úveru. Lenže – ponúk je veľa a bežný človek sa v nich môže ľahko stratiť. Aby ste zlý výber neľutovali desiatky ďalších rokov, je veľmi rozumné poradiť sa s odborníkom špecialistom.

Momentálne na slovenskom trhu finančných služieb existuje mnoho typov hypotekárnych úverov. Jednotlivé bankové domy zápasia o každého klienta. Marketingové kampane častokrát sľubujú tú „najvýhodnejšiu“ či „najlepšiu“ ponuku na trhu. Ten, kto si ponuku detailne nenaštuduje a neporozumie všetkým jej parametrom, môže bankám ľahko sadnúť na lep. Bežný človek bez finančného vzdelanie sa v ponukách ľahko stratí, pretože nemusí ihneď porozumieť všetkým pozitívam či negatívom konkrétnej hypotéky. Navyše, v každej banke, ktorú záujemca o úver navštívi, ho lojálni zamestnanci budú presviedčať o unikátnej ponuke a výhodách ich produktu. A kto sa v tom má potom vyznať? Odpoveď je jednoduchá – ľudia, čo s hypotekárnymi úvermi pracujú každý deň. Inými slovami – úveroví špecialisti zo spoločnosti Finanzpartner.

Ak aj vy hľadáte hypotekárny úver, prinášame vám niekoľko rád. A hneď tá prvá je najpodstatnejšia – nechajte si poradiť. Predtým, ako dospejete k tak závažnému rozhodnutiu, akým je podpis hypotekárnej zmluvy na desiatky rokov, poraďte sa s odborníkmi. Hypotéka bude na dlhé roky určovať vaše mesačné výdavky a odkrajovať z rodinného rozpočtu. Určite ani vám nie je jedno, na akej úrovni či v akom finančnom strese budete žiť v nasledujúcich desaťročiach.


Prečo si nechať poradiť od nezávislého odborníka a nie pracovníka banky?

Odpoveď je jednoduchá. Nezávislý odborník sleduje záujmy svojho klienta a nie záujmy banky. Náš odborník s vami starostlivo prejde vašu finančnú situáciu, výšku zdrojov, rezervy a mesačných výdavkov. Na základe všetkých týchto údajov vám pomôže pri vybraní úveru, s cieľom nájsť pre vás najvýhodnejšiu ponuku. Pozor – tá sa nie vždy musí viazať na najnižšiu úrokovú sadzbu. Tie často zakrývajú podstatný údaj, ktorým je pri hypotékach ročná percentuálne miera nákladov (RPMN). Táto miera vyjadruje v % všetky náklady spotrebiteľa spojené so spotrebiteľským úverom (úrokovú sadzbu, poplatky, poistenie k úveru, ak sú na úvere uplatnené).

Ak ide o vaše peniaze, vyhľadajte najlepšieho možného odborníka. Nespoliehajte sa na svojho  spolužiaka zo strednej, ani na matkinu kamarátku, ktorá sa finančným sprostredkovaním nedávno začala zaoberať.

Ako môžete spoznať kvalitného a profesionálneho odborníka? Pomôžu vám nasledovné tri kontrolné okruhy:  

  1. Preverte si finančnú spoločnosť, ktorú váš odborník zastupuje

Na Slovensku dnes funguje minimálne viac ako 500 nezávislých finančných/maklérskych spoločností. Ktorá z nich je však spoľahlivá a profesionálna? Nájdite si čas a vyhľadajte si vybranú spoločnosť na internete. Všímajte si odpovede na nasledovné otázky: s koľkými bankami, poisťovňami daná firma spolupracuje? Akú má pozíciu na domácom finančnom trhu? Má tradíciu, históriu a stabilitu? Ako sa o nej vyjadrujú známi odborníci? Ak poznáte dôveryhodnú osobu, ktorá pracuje vo finančnej oblasti, napríklad v banke, opýtajte sa jej či firmu pozná a či by ju odporučil.

  1. Hľadajte skúseného odborníka

Ak ste si overili, že vami preferovaná spoločnosť je dôveryhodná, preverte si aj sprostredkovateľov. Pýtajte sa, či sa váš sprostredkovateľ špecializuje na oblasť úverov alebo poskytuje rôzne finančné služby. Ak sa niekto doteraz zaoberal hlavne dôchodkovým sporením alebo poistením, možno nebude váš človek.

  1. Niet nad osobné referencie

Zaujímajte sa o názory či vyjadrenie existujúcich klientov svojho finančného sprostredkovateľa.

Ak im naozaj pomohol, spokojní klienti ho odporúčajú aj iným. Snažte sa vybrať takého odborníka, o ktorom sa vytvorila pozitívna mienka. Skutočne dobrých finančných sprostredkovateľov ani nemusíme vyhľadávať, pretože chodia „z ruky na ruku”.

 

Bonusová úspora času 

Pri kúpe bytu a prijímaní úveru je obrovskou výhodou, že finančný sprostredkovateľ vybaví všetko za nás. Kompletne zrealizuje celú kúpu nehnuteľnosti, spolu s vybavením hypotekárneho úveru. Vy sa nemusíme trápiť s papierni, chodiť z úradu na úrad. Navštívite len svojho sprostredkovateľa.

Ak zvažujte podpis hypotekárnej zmluvy a nie ste si istý v oblasti financií, nesnažte sa všetko sám riadiť. Vyhľadať správneho odborníka je niekedy časovo náročná úloha, ak ho však nájdete, môže sa medzi vami vytvoriť celoživotné partnerstvo, s ktorým výrazne ušetríte svoj čas i peniaze.

 

PhDr. Alžbeta Janitsová