Trh finančného sprostredkovania je dnes na Slovensku pevne etablovaný a vitálny. Na trhu pôsobí viac ako 3 700 spoločností, počet finančných agentov v roku 2024 prekročil hranicu 25-tisíc. V tomto odvetví panuje zdravá konkurencia, ktorá prináša tlak na kvalitu poskytovaných služieb. Je vôbec možné odlíšiť sa v tak veľkom dave? A prečo podnikať na trhu sprostredkovania práve so spoločnosťou Finanzpartner? Odpovede nájdete v mojom článku.

Potenciál trhu finančného sprostredkovania

Za posledný rok sme na Slovensku evidovali viac ako 10 miliónov poistných zmlúv. V rámci obchodnej produkcie sa za minulý rok uzavrelo viac ako 500-tisíc zmlúv životného poistenia a viac ako 2,7 milióna zmlúv neživotného poistenia. Poistný trh nestráca na sile a atraktivite z pohľadu klientov ani sprostredkovateľov. V priemere sa denne uzatvorí viac ako 1 400 zmlúv životného poistenia a viac ako 7 500 zmlúv neživotného poistenia. Každý jeden deň. Vrátane víkendov, štátnych sviatkov či dní dovoleniek. K týmto číslam treba prirátať obchodnú produkciu pri sprostredkovaní úverov, lízingov či zmlúv o dôchodkovom sporení. Trh finančného sprostredkovania má odhadovanú hodnotu viac ako 300 miliónov eur.

Na trhu je dnes obrovská konkurencia nielen medzi sprostredkovateľmi, ale aj medzi samotnými finančnými inštitúciami. To je to najlepšie pre každého klienta a každého sprostredkovateľa. Konkurencia je vítaná a dôležitá, pretože nás inšpiruje k zlepšeniam, k vyššej efektivite práce, ku kvalite produktov, ku kvalite poskytovaných služieb. Spomeňme na legendárneho Tomáša Baťu, ktorý konkurenciu vnímal ako obchodného partnera/parťáka, nie nepriateľa.

Konkurenčné výhody, vďaka ktorým sa odlišujeme

Aké sú predpoklady, aby ste na našom finančnom trhu v sektore sprostredkovania finančných produktov odlíšili a zároveň zachovali vysokú kvalitu poskytovaných služieb?

Skúsenosti
Naša spoločnosť Finanzpartner vstúpila na slovenský trh finančného sprostredkovania v roku 2008. Dnes patríme medzi významných hráčov na trhu. Spoločnosť definuje stabilita, kvalita ponúkaných služieb a komplexnosť riešení poskytovaných klientom z jedného bodu. Venujeme sa nielen finančnému sprostredkovaniu, ale aj realitnému sprostredkovaniu a realitnému developmentu. Manažment spoločnosti ponúka viac ako 25-ročné skúsenosti, ktoré vedú každým rokom ku kladným hospodárskym výsledkom. Dôkazom toho je viac ako 100-tisíc spokojných klientov a viac ako 5-tisíc preškolených finančných spolupracovníkov. Dnes tak máme v správe tisíce produktových zmlúv našich klientov s obrovským kmeňom. Máme preto na trhu váhu a hodnotu.

Odbornosť
Dnes je na trhu sprostredkovania 403 samostatných finančných agentov, ktorí podľa zákona realizujú finančné sprostredkovanie v 6 sektoroch. Finanzpartner má licenciu vo všetkých 6 sektoroch sprostredkovania, čo má iba 8 % všetkých firiem na Slovensku. Komplexnosť služieb pre klienta a spolupracovníka je pre nás veľmi dôležitá. Osoba zodpovedná za priebeh a proces finančného sprostredkovania má úspešne absolvované všetky skúšky pre vyšší stupeň odbornej spôsobilosti a má aj akademický titul na Ekonomickej fakulte v odbore Financie, bankovníctvo, investovanie a poisťovníctvo so štátnymi záverečnými skúškami.

Etika
Striktne dodržiavame etický kódex našej spoločnosti. Trváme na tom, aby riešenie pre klienta bolo nielen odborné, ale aj etické. Dlhodobá kvalita preplatenosti uzatvorených finančných produktov je na úrovni viac ako 96 %. Aktuálne (september 2024) máme finančné storno na úrovni 3,87% z produkcie za ostatných 24 mesiacov. Ukončili sme spoluprácu s viacerými spolupracovníkmi, ktorí opakovane porušovali a neakceptovali náš etický kódex. Chceme slušne podnikať tak, aby boli všetci účastníci sprostredkovania spokojní. Klient, spolupracovník a aj finančná inštitúcia. A naše skúsenosti hovoria, že sa to dá. A to je pre náš dôležité.

Nezávislosť
Našu spoločnosť a obchodnú sieť nevlastní žiadna nadnárodná či domáca finančná inštitúcia. Sme absolútne nezávislí od produktových partnerov. Vyberáme do portfólia len kvalitné produkty a riešenia. Neuzatvárame spoluprácu automaticky s každým kto príde na finančný trh. Máme podpísané zmluvy o spolupráci s viac ako 50-timi obchodnými partnermi. Manažment a vedenie našej spoločnosti sa od jej založenia nezmenilo. Pracujeme vždy v prospech spolupracovníka, aby následne naši spolupracovníci pracovali vždy v prospech klienta.

Pre našich spolupracovníkov vyberáme to najlepšie

Dnes je niekoľko obchodných modelov sprostredkovania finančných produktov a podnikania vo finančných službách. Pozrime sa spolu na tri základné a najpopulárnejšie typy:

  1. PFA registrovaný pod subjektom (SFA) s pevnou štruktúrou riadenia a manažmentu
    (často označované ako MLM spoločnosti)
  2. PFA fungujúci pod subjektom (SFA) s voľnou štruktúrou riadenia a manažmentu
    (často označované ako Broker Pool spoločnosť)
  3. VFA (viazaní finanční agenti) fungujúci pod subjektom (SFA) s viazanou štruktúrou riadenia a manažmentu (často označované ako Interná sieť konkrétnej finančnej inštitúcie)

Aký model je v spoločnosti Finanzpartner? Naša spoločnosť nie je ani jeden z týchto 3 modelov. My sme si zobrali z každého modelu to, čo funguje najlepšie pre nášho spolupracovníka v službe pre klienta a aplikovali sme to v našom podnikaní. Nie sme ani „MLM, ani „Broker Pool“ a ani „Interná sieť“. Sme PARTNER pre klienta a pre spolupracovníka. Sme PARTNER pre KLIENTA v odporúčaní odborného, etického a dlhodobého finančného plánu. Zároveň sme PARTNER pre SPOLUPRACOVNÍKA vo vytváraní podmienok pre odborné, etické a dlhodobé podnikanie ako nezávislý sprostredkovateľ.

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí nie sú spokojní so svojím súčasným povolaním, profesiou, lídrom, organizáciou alebo partnerom v podnikaní, je čas na zmenu. Zmena práce, zmena partnera alebo rekvalifikácia je závažným krokom v živote každého z nás. V spoločnosti Finanzpartner sme preto spustili nový náborový a adaptačný program #ZACINAME. Jeho hlavným cieľom je poskytnúť potencionálnym uchádzačom o spoluprácu čo najviac informácií hneď v úvode a tak znížiť ich obavy zo zmeny kariéry. Nová multimediálna stránka www.zaciname.eu obsahuje viacero tematických kapitol, ktoré krok za krokom približujú prácu finančného sprostredkovateľa.

Navštívte našu stránku, dohodnite si úvodné stretnutie s naším zástupcom a iba vy sám/sama sa následne rozhodnete, či vás naša ponuka na spoluprácu zaujala alebo nie.

Nie ste spokojní a potrebujete zmenu?

Zmena firmy, prostredia či profesie je vždy risk. No ako sa hovorí, risk je zisk. Niekedy človek nepotrebuje zmeniť profesiu. Stačí urobiť iba zmenu prostredia. Zmeniť firmu, zmeniť kolektív, zmeniť nadriadeného, ak vás už neposúva ďalej. Ak stojíte na mieste, stagnujete. Ak začnete stagnovať, časom vás prestane baviť nielen práca, ale aj bežný život.

Ak dnes nie ste spokojný a niečo vám v kariére chýba, zistite či práve to, čo my robíme a ako to robíme – nebude pre vás tou správnou príležitosťou v tomto roku?

#zaciname

Zmena kariéry a nový začiatok môže byť jednoduchší, ako by ste čakali.

  1. Pozrite si našu stránku zaciname.eu a zamyslite sa, či nemáte aj vy dôvod na zmenu.
  2. Prečítajte si čo robíme pre klienta a či v tom vidíte aj vy zmysel.
  3. Objavte, ako to u nás funguje.
  4. Získajte bezplatný prístup na 7 dní k nášmu video kurzu „Finančný konzultant“.
  5. Spoznajte čo robíme, ako to robíme a prečo to robíme.
  6. Ak chcete vedieť ako to funguje, porozprávajme sa. Rezervujte si termín a čas na osobné stretnutie.

Ak hľadáte zmenu, prečo nevyskúšať sektor, kde sa najlepšie zarába a ktorý má perspektívu do budúcnosti. A ak zmenu, prečo nie s tými, ktorí sa cestou úspechu vydali už dávno pred vami a poznajú cestu?

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner

Zdroj použitých informácií: SLASPO, TREND