V pondelok 9. októbra večer zasiahlo východné Slovensko zemetrasenie so silou 4,9 lokálneho magnitúda. Poisťovne sumarizujú škody, nahlásených je niekoľko stoviek udalostí a prvotné odhady zničeného majetku presahujú tri milióny eur. Stovky zničených domov sú veľmi silným argumentom, prečo by mala každá rodina uzavrieť poistenie nehnuteľnosti a domácnosti.

Dôsledky klimatických zmien sa čoraz častejšie a hmatateľnejšie vyskytujú už aj na našom území. Nie je tomu tak dávno, keď koncom leta čelili obyvatelia v okolí Podhájskej silnému vetru na úrovni tornáda. S príchodom jesene sme na širšom území východného Slovenska zaznamenali zemetrasenie. Najviac hlásení pochádza z okresov Humenné, Vranov nad Topľou, Stropkov a Medzilaborce.

Zemetrasenie výrazne poškodilo stovky domov a bytov. V obciach, ktoré boli najbližšie pri epicentre zemetrasenia, museli desiatky rodín opustiť svoj príbytok z dôvodu obavy o život. Stavba s poškodenou statikou predstavuje závažné riziko, ktoré musí najprv odborne posúdiť profesionál. Mnoho ľudí sa tak uchýlilo k svojim blízkym, do hotelov či náhradného ubytovania, ktoré im poskytla obec či samospráva.

Okrem život ohrozujúcich škôd obyvatelia poisťovniam najčastejšie hlásia popraskané múry, steny, omietky, sadrokartón, poškodené komíny, strechy a presklené balkóny, takisto aj poškodenie vecí zo zariadenia domácnosti, teda nábytok či elektrospotrebiče.

Poistenie, ktoré vám zachráni strechu nad hlavou

Celkové škody na majetku sú v prvých dňoch po zemetrasení vyčíslené cez tri milióny eur. Desiatky domov, ktorých poškodenie ja najzávažnejšie, sa stanú neobývateľnými. Niektoré budú musieť prejsť kompletnou stavebnou rekonštrukciou, iné budú musieť byť strhnuté a zbúrané. Mnoho rodín tak bude stáť pred existenčnou otázkou z čoho zaplatiť opravu alebo výstavbu nového bývania.

Tie domácnosti, ktoré nemali svoju nehnuteľnosť a domácnosť poistenú, budú musieť siahnuť na celoživotné úspory alebo výrazne znížiť predošlý štandard svojho bývania. Ostáva im ešte malá nádej na finančnú výpomoc zo strany štátu, ktorá však bude zrejme iba symbolická.

Rodiny, ktoré svoj majetok chránili s poistením v komerčnej poisťovni, sú na tom výrazne lepšie. Najväčšie slovenské poisťovne ihneď deklarovali zrýchlený proces posudzovania poistnej udalosti a v prípade poistného plnenie aj zrýchlenú výplatu poistnej sumy.

Škody budú hradené v súlade s poistnými podmienkami z poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. Silu otrasov zemetrasenia na Slovensku bude posudzovať Slovenská akadémia vied (SAV). SAV na základe analýz určí stupeň otrasov podľa stupnice EMS 98 pre jednotlivé obce, v ktorých vznikli škody. Pri posudzovaní podmienok pre vyplatenie poistného plnenia pri škodách spôsobených zemetrasením záleží na konkrétnej poisťovni, či vezme do úvahy silu zemetrasenia. Niektoré poisťovne silu zemetrasenia vôbec neposudzujú a peniaze vyplácajú bez ohľadu na jeho intenzitu.

Overte si, či máte svoj dom alebo byt poistený na jeho dnešnú trhovú sumu

Zemetrasenie na východe Slovenska zdôraznilo aj význam aktualizácie poistných zmlúv. Niektoré domy boli totiž poistené na sumu spred mnohých rokov. Ceny nehnuteľností prudko rástli, hodnotu majetku naštrbila aj inflácia. Poistná suma spred niekoľkých rokov nemusí dnes postačovať na rekonštrukciu či kúpu nového majetku.

Prehodnotenie poistnej sumy je v rukách každého jedného vlastníka. Finanční sprostredkovatelia v tomto čase sami a iniciatívne oslovujú klientov a pristupujú k indexácii poistných zmlúv.

Prečo je poistenie majetku kľúčovým krokom k ochrane každej rodiny?

Odpoveď je veľmi jednoduchá a pragmatická. Na Slovensku sa čoraz častejšie vyskytujú prírodné živly s devastačným účinkom. Ani s dnešnou modernou technológiou nedokážu ľudia predpovedať zemetrasenie alebo veternú smršť. Ak dôjde k prírodnému nešťastiu, mnoho rodín sa z minúty na minútu ocitne bez strechy nad hlavou.

Potom ostáva už len spoliehať sa na pomoc zo strany štátu alebo vlastné úspory. Tým rozumným stačí kontaktovať svoju poisťovňu a počkať na vyplatenie poistnej sumy.

Ak máte záujem o spoľahlivé poistenie nehnuteľnosti a domácnosti, odborníci zo spoločnosti Finanzpartner vám ochotne pomôžu.


Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner