V dobe rekordnej inflácie hľadá mnoho ľudí možnosť, ako uchovať svojim peniazom hodnotu. Nízka finančná gramotnosť alebo prirodzený strach zo straty majetku mnohých Slovákov odrádza od myšlienky investovania. Ale je to práve investovanie, vďaka ktorému vaše úspory nielenže nestratia na svojej hodnote, ale ešte vám môžu aj niečo zarobiť. Výborným investičným produktom pre každého začínajúceho (ale aj skúseného) investora sú ETF fondy. Pozrime sa bližšie spolu na to, aké výhody prináša investovanie do ETF fondov.

Skratka ETF, ktorá pochádza z anglického „exchange traded funds“, vo voľnom preklade označuje fondy, ktoré sú obchodované na burze. Na trhu sa do ETF fondov investuje už viac ako 30 rokov a svoju popularitu si získali preto, lebo investovanie do nich je jednoduché, prehľadné a finančne nenáročné. Ak hovoríme o nenáročnosti, do ETF fondov môžete začať kľudne investovať s 20 či 50 eurami mesačne. Ako pri väčšine typov investovania, i tu zohráva dôležitú úlohu pravidelnosť a dlhodobosť.

Aké sú hlavné výhody investovania do ETF fondov?

ETF fondy majú niekoľko výhod oproti iným formám investovania:

  1. Rozloženie rizika
    ETF fondy sú skvelým príkladom ako diverzifikovať portfólio. ETF fondy sú založené na investovaní cez index, ktorý sa skladá z rôznych spoločností a aktív. Vďaka tomu si kupujete podiely vo viacerých spoločnostiach. Ak sa jedna z nich dostane do problémov, až tak výrazne to nepocítite.
  2. Nižšie poplatky
    ETF fondy sú zvyčajne lacnejšie ako tradičné investičné fondy. Vysoké poplatky môžu značne znížiť vaše výnosy, takže investovanie prostredníctvom ETF fondov je pre vašu peňaženku oveľa výhodnejšie.
  3. Jednoduchosť a bezstarostnosť
    ETF fondy sú veľmi jednoduché na používanie. Je to pasívna forma investovania, ktorá v praxi znamená, že pošlete svojmu správcovi peniaze a o nič viac sa nestaráte. Samozrejme, takmer každý správca dnes ponúka prehľadné mobilné aplikácie, kde môžete sledovať denný vývoj svojej investície. O všetko ostatné je však postarané za vás.
  4. Transparentnosť
    ETF fondy sú zvyčajne transparentnejšie ako tradičné investičné fondy. Väčšina ETF fondov uverejňuje svoje portfóliá, čo vám umožňuje vidieť, do čoho presne investujete. Toto je dôležité pre investorov, ktorí chcú mať väčšiu kontrolu nad svojimi investíciami.
  5. Vysoká likvidita (vyplatenie peňazí)
    Nakoľko sa s ETF fondami obchoduje na burze každý deň, investor svoje podiely môže kedykoľvek predať. Znamená to, že sa k svojim peniazom dostane pomerne rýchlo, v priebehu pár dní (zväčša 3-5 pracovných dní). Pri iných typoch investovania to môže trvať týždne až mesiace.
  6. Neplatíte dane
    Na Slovensku platí legislatíva, ktorá zaviedla určité daňové zvýhodnenia pre investície do ETF fondov. Príjem z predaja ETF fondov sa nezdaňuje, pokiaľ od nákupu ETF po jeho predaj uplynul viac ako 1 rok.

Povedané v skratke
ETF fondy ponúkajú výnosy, ktoré sa dlhodobo pohybujú výrazne vyššie, ako je tomu pri bankových produktoch. Po roku sú výnosy z nich oslobodené od dane. Náklady na investovanie sú jednoznačne  najnižšie a vďaka širokej diverzifikácii majú nízky stupeň investičného rizika.

ETF fondy preto odporúčam všetkým, ktorí sa nechcú nečinne prizerať, ako ich peniaze strácajú na hodnote. V prípade záujmu vám špecialisti zo spoločnosti Finanzpartner ochotne poskytnú bližšie informácie a pomôžu stať sa jedným z investorov do ETF fondov.

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner