Veľký požiar, ktorý v centre Banskej Štiavnice zničil sedem historických budov, poukázal na dva zásadné problémy, ktorým čelí väčšina obyvateľov Slovenska. Tým prvým je chýbajúce poistenie nehnuteľností, tým druhým je podpoistenie. Slováci si totiž vo veľkej miere zabúdajú na svojich poistných zmluvách aktualizovať poistné sumy.

Poistenie je partnerom predovšetkým do zlých časov. Jeho skutočný význam klient odhalí až vtedy, ak dôjde k zásadnej poistnej udalosti. Napríklad k likvidačnému požiaru. Lenže vtedy už môže byť neskoro.

Nevýhodou poistenie je, že klient si vlastne kupuje budúci záväzok o finančnej ochrane. Poistenie sa nedá zjesť, nikam vás neodvezie a ani vám neposkytne príjemný zážitok, ako napríklad exotická dovolenka. Pri poistení platíte a ak prežijete zdravý a šťastný život, nikdy ho ani nevyužijete. Mnoho klientov, s ktorými sa v spoločnosti Finanzpartner stretávame, hovorí doslova o vyhadzovaní peňazí von oknom. Lenže ako sa hovorí, nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch.

Prvý problém: žiadne poistenie

Domy, ktoré zničil hrozivý požiar v Banskej Štiavnici, nie sú stratené. Podľa vyjadrení statikov či renovátorov sa dajú opraviť. Otázkou teda ostáva, že kto to zaplatí.

Šťastím v nešťastí je, že väčšina objektov (teda tých v súkromnom vlastníctve) mala uzavreté komerčné poistenie. Ich majitelia dostanú peniaze na obnovu od svojich poisťovní.

Historické objekty v správe štátu však poistené neboli. Ich obnova bude podľa dostupných informácií financovaná zo strany štátu. Takéto riešenie však nie je najšťastnejšie. Sanovať obrovské škody dokáže iba silná ekonomika. Tá slovenská silnou nie je.

Ak je medzi poškodenými aj človek bez poistenie, je mi ho úprimne ľúto. Prišiel o všetko a žiadna finančná pomoc mu nepríde.

Udalosti z Banskej Štiavnice rovnako otvárajú tému primeranej ochrany majetku zo strany štátu. Ministerstvo financií už niekoľkokrát prejavilo snahu rušiť poistenie štátneho majetku, pretože ho pokladá za zbytočné. Opravu poškodených budov tak zaplatíme my všetci z nášho štátneho rozpočtu.

Druhý problém: staré poistenie s nízkou sumou

Požiar v Banskej Štiavnici poukazuje aj na druhý zásadný problém, ktorým je takzvané podpoistenie majetku. Tento zložitý termín sa dá veľmi jednoducho vysvetliť. Suma, ktorou chránite svoj majetok, je na dnešné pomery a ceny prinízka.

Poistná suma spred niekoľkých rokov nemusí dnes postačovať na rekonštrukciu či kúpu nového majetku. Navyše, poisťovňa má v prípade zistenia podpoistenia právo na krátenie poistného plnenia v pomere reálnej (dnešnej trhovej) hodnoty nehnuteľností k poistnej sume. Aktualizácia poistnej sumy má kľúčový význam obzvlášť pri vysokej inflácii či prudkom raste cien nehnuteľností. A oba tieto fenomény sa na Slovensku dlhodobo udomácnili.

Prehodnotenie poistnej sumy je v rukách každého jedného vlastníka. Finanční sprostredkovatelia v tomto čase sami a iniciatívne oslovujú klientov a pristupujú k indexácii poistných zmlúv. A toto je tá správna cesta, ako zabezpečiť klientom dostatočnú poistnú ochranu.

Pretože nízka miera poistenia nehnuteľností a možné podpoistenie sú stále veľkým problémom, ktorý sa týka väčšiny obyvateľov Slovenska.

Igor Čečko
generálny riaditeľ, Finanzpartner