Investičný sprievodca pre cestovateľov v čase

Asi aj vás už napadlo, aké by to bolo cestovať v čase. Vyhnúť sa životným chybám a s pomocou dnešných poznatkov získať peniaze či slávu. Pozývame vás na malý investičný výlet do minulosti, v ktorom sa trošku odľahčene pozrieme na význam investovania a zhodnotenia peňazí v čase.

Píše sa rok 1802 a váš pra-pra-pra dedko emigroval do Ameriky. Práve dostal svoju prvú zaslúženú výplatu. Pretože má podnikavého a nebojácneho ducha, hneď z tej výplaty zopár dolárov rovno aj investoval.

1 dolár investoval do akcií.
1 dolár investoval do dlhopisov.
1 dolár investoval do pokladničných poukážok/bankových vkladov.
1 dolár investoval do zlata.
1 dolár si zašil do lemu od nohavíc.

Dedkovi sa s v Amerike darilo. Mal šťastie v láske, dobre sa oženil, postavil doma a vychoval deti. A tie deti vyrástli a mali vlastné deti. A tak to išlo ďalej až do roku 2019.
Na mobil vám zavolá neznáme číslo, z ktorého sa vykľuje americký notár. Povie vám, že vybavuje pozostalosti vášho zabudnutého príbuzného. A závet je to naozaj kráľovská. Prečo?

Pretože:

1 dolár investovaný do akcií zarobil $ 1 467 909
1 dolár investovaný do dlhopisov zarobil $ 1 735
1 dolár investovaný do pokladničných poukážok/bankových vkladov zarobil $ 265
1 dolár investovaný do zlata zarobil $ 3,42

A čo sa stalo s tým dolárom, ktorý dedko zašil do lemu nohavíc? Ten jediný stratil na hodnote. 1 dolár z roku 1802 má teraz hodnotu $ 0,047.

Aké ponaučenie si z tohto príbehu môžeme zobrať dnes? Akákoľvek investícia priniesla po rokoch vyššia zhodnotenie, ako peniaze, ktoré necháte ležať v banke alebo ich niekde „zašijete“. Slovami Jana Wericha „Čas má plné kapsy prekvapení.“

A teraz otázka na vás. Do čoho by ste s týmito informáciami investovali dnes? V spoločnosti Finanzpartner ponúkame celú škálu investičných produktov. Stačí si len vybrať a potom čakať na „plné kapsy“.

Ak stále váhate, vyskúšajte jednu z našich investičných kalkulačiek.
jednorazové investovanie
pravidelné investovanie
sporenie na konkrétnu cieľovú sumu
výpočet súčasnej renty
výpočet budúcej renty
strata z čakania

(zdroj k článku: Jeremy Siegel)