10 prekážok, ktoré mnohým bránia splniť si sny. Ak ich poznáte, ľahšie ich zdoláte

Každý z nás má nejaké sny či ciele, ktoré by si chcel v najbližších rokoch splniť. Je jedno, či sú to ciele osobné, pracovné, finančné alebo jednoducho túžite po lepšej postave. Cesta k dosiahnutiu akéhokoľvek cieľa býva zväčša veľmi náročná. Prečo? Pretože väčšina z nás má tendenciu rýchlo sa vzdať hneď po prvom náznaku prekážky či neúspechu.

My v spoločnosti Finanzpartner vieme, že cesta za snom je behom na dlhé trate. Rovnako vieme, že vždy je dobré poučiť sa zo skúseností úspešných ľudí. Počúvať s otvorenou mysľou tých, ktorým sa podarilo svoje sny naplniť. Ak poznáte prekážky, ktoré na vás číhajú, môžete ich ľahšie zdolať.

Pozrime sa preto spoločne na 10 príčin, prečo väčšina ľudí zlyháva na ceste za svojím cieľom

Prekážka číslo 1: Nízka sebadôvera

Skôr, ako sa vydáte na cestu za svojím cieľom, musíte ju absolvovať vo svojom srdci a hlave. Ak si neveríte hneď na začiatku, len ťažko sa vám podarí prekonávať ďalšie prekážky, ktoré ešte len prídu. Verte svojej intuícii a svojej mysli. Ak uveríte, že vďaka svojim schopnostiam svoj cieľ dosiahnete, tak ste úspešne zvládli prvú a najťažšiu prekážku.

Prekážka číslo 2: Obava zo zlyhaní v minulosti

Stará ľudová múdrosť hovorí, že kto nič nerobí, nič nepokazí. A viete čo? Ono to naozaj platí. Vôbec sa netreba báť alebo lámať si hlavu nad predošlými zlyhaniami. Tie patria minulosti. Dôležité sú len dve veci – zo zlyhania sa poučiť a opätovne sa postaviť na nohy. Sami uvidíte, že na svojej ďalšej ceste budete skúsenejší a múdrejší.

Prekážka číslo 3: Strach z názoru iných ľudí

Človek je tvor spoločenský a každý z nás žije obklopený desiatkami iných ľudí – rodiny, priateľov, kolegov či úplne neznámych. A aj keď sa to mnohí boja priznať, na názore druhých ľudí nám záleží. Čo s tým teda robiť? Po svojej ceste kráčajte s pokorou. Počúvajte ostatných, rozmýšľajte kriticky. Ak hovorí druhý človek múdro, zoberte si to k srdcu. Ak hovorí hlúposti, netrápte sa tým. Dôležité je veriť sám sebe a nie tomu, čo o vás hovoria ostatní.

Prekážka číslo 4: Stereotyp a nuda

Ako sme spomínali v úvode nášho blogu, cesta za splneným snom je behom na dlhé trate. Každému z vás sa môže stať, že sa ocitne v nudnom stereotype. Každý deň v práci či v živote je rovnaký. Ako s tým bojovať? Stanovte si krátkodobé menšie a ľahšie ciele – napríklad víkend s priateľmi, výlet s rodinou či romantický večer s partnerom. Ak budete mať pred sebou na začiatku týždňa jasný a motivačný cieľ na jeho konci, rýchlejšie vám ubehne.

Prekážka číslo 5: Zaseknutí v čase

Mnoho ľudí žije svoj život iba na základe jednej voľby či rozhodnutia, ktoré urobili pred mnohými rokmi. Niektorí ľudia sa zasekli v minulosti. odmietajú prijať nové veci, odmietajú sa zmeniť. Ak budete zaseknutí na starých spôsoboch, ktoré vás nikam neposúvajú a nezmeníte svoj prístup, pravdepodobne zlyháte. Musíte byť otvorení zmenám a prijímať nové veci. Svet sa vyvíja, musíte sa vyvíjať aj vy.

Prekážka číslo 6: Obklopení negativizmom

Priznajme si otvorene, v našej krajine sotva nájdete človeka, ktorý by vám povedal, že je šťastný a nič mu nechýba. Práve naopak. Radi sa sťažujeme, ponosujeme a hundreme. Chyba je v politikoch, našom okolí, zlom šéfovi či susedovi. Negatívne myšlienky bránia vašej mysli sústrediť sa na svoj cieľ. Čo s tým môžete urobiť? Svoju pozornosť venujte veciam, ktoré dokážete reálne ovplyvniť či zmeniť. Nebojujte s veternými mlynmi, stojí vás to energiu a neprinesie to žiaden výsledok. Ak sa vám niečo nepáči, zmeňte to! Hundraním a nadávaním ešte nikdy k žiadnej zmene k lepšiemu nedošlo.

Prekážka číslo 7: Bezpečie komfortnej zóny

Žiadna cesta k cieľu nie je zárukou jeho dosiahnutia. Zažijete veľa zlyhania. Zažijete veľa pádov.  Musíte veľmi často začať znova a znova. Vždy je však dôležité opätovne vykročiť z bezpečia svojej komfortnej zóny. Pretože, po zvládnutí všetkých týchto prekážok, si takmer vždy poviete: “Stálo to za to”.

Prekážka číslo 8: Nedostatočná disciplína

Bez vlastnej disciplíny sa nedá veľa urobiť. Viete, čo majú spoločné všetci úspešní ľudia? Že na svojom úspechu tvrdo pracovali a veľa mu obetovali. Disciplína je vaším spojencom na akejkoľvek ceste za úspechom. Dodržujte svoje plány, buďte vytrvalý a svojou každodennou prácou dosiahnete viac, ako by ste čakali.

Prekážka číslo 9: Lenivosť a závistlivosť

Jedným z dôvodov, prečo sa často vzdávame, je, že sme leniví. Je to často aj preto, lebo si myslíme, že existuje lepšia možnosť. Že existuje ľahšia cesta. A stále idem do nového a nového a nového biznisu. Lebo si myslím, že tam to bude ľahšie. Nebude to ľahšie. U suseda nie je tráva zelenšia, vyžaduje to len viac práce a námahy.

Prekážka číslo 10: Neslušné správanie

Cesta k dosiahnutiu cieľa je náročná a dlhá. Počas svojej cesty však nehľadajte skratky v podobe neslušného správania. Hodnoty ako povýšenectvo, arogancia, klamstvo, sebeckosť, nelojalita, falošnosť, neúprimnosť musíte dať bokom. Po svojej ceste kráčajte tak, aby ste sa každé ráno mohli pozrieť do očí osobe, ktorá na vás hľadí zo zrkadla. Nikdy nestraťte svoju vlastnú tvár a svoje dobré meno. Nakoniec, máte ho len jedno.

Teraz, keď viete, na aké prekážky počas svojej cesty za splneným cieľom narazíte, môžete im jednoduchšie čeliť. Sme presvedčení, že ak sa budete radiť našich odporúčaní, svoje sny premeníte na skutočnosť.